lavanguardia

La Vanguardia

25/05/0216

Víctor M. Amela

Descentralització

Aquest barceloní catalanoparlant va ser ferit traumàticament a la romeria carlina de Montejurra del 1976, fa 40 anys. Sospita que va ser la mateixa Guàrdia Civil d’un Estat copat per franquistes renuents a cedir poder… Contacten amb mi els seus companys del Partit Carlí de Catalunya (cada autonomia d’ Espanya té el seu partit carlí: la seva doctrina imposa no centralitzar-se mai!), contents amb la meva novel·la de l’heroi carlí del 1840 a Forcall… Ferran Lucas, persona exquisida, desmenteixel tòpic fàcil del carlí trabucaire i obcecat: “El carlisme sempre ha estat un moviment popular!”, reivindica. Un moviment que Franco, astut, va instrumentalitzar… i Fraga va apunyalar.

Qui li va enfonsar el crani?

Algú em va picar pel darrere. Amb una pedrota, segurament. Potser un carlí sixtí, o potser un guàrdia civil… Fa 40 anys.

A Montejurra, Navarra…

Sí, el 9 de maig del 1976, i vaig estar a punt de morir…! Van caure dos companys, Ricardo García, de 18 anys, i Aniano Jiménez. Jo porto una placa metàl·lica al crani.

Què hi feien, allà?

Celebrar la nostra romeria anual en homenatge als carlins caiguts durant la Guerra Civil: feia quinze anys que hi anava.

Qui va assassinar els seus companys?

Van arribar feixistes italians, francesos, argentins… amb l’anuència de Fraga: flanquejaven Sixt, per desbaratar el carlisme de Carles Hug de Borbó i Parma. I un, amb gavardina, va disparar. Jo ho vaig veure!

Carlins tots? Qui era Sixt? I Carles Hug?

Carles Hug era el pretendent legítim del carlisme històric: socialdemòcrata, autogestionari i federalista. Sixt, el seu germà petit: integrista i ultradretà.

Culpa Sixt d’allò?

Es va deixar utilitzar pel búnquer franquista, es va envoltar d’aquells fatxes. El de la gavardina era José Luis Marín García-Verde.

El van detenir?

Per amnistiar-lo mesos després. Hi ha amnistia si abans no hi va haver judici? El van deixar anar! Tots van quedar impunes.

El va compensar algú, a vostè?

El 2003 l’ Estat em va oferir indemnitzar-me com a víctima del terrorisme: ho vaig refusar!

I això per què?

Haurien d’haver jutjar els culpables i m’havien d’indemnitzar ells, i no tu, no els diners del poble espanyol! Això és vergonyós.

Admirable, la seva coherència.

Jo tenia 36 anys i era allà per fidelitat als ­ideals que tinc des dels 14 anys, i no els deshonraré mai.

Quins ideals?

El meu pare va combatre com a republicà, es va salvar d’un afusellament a prop de Girona, per poc… Va fugir, es va amagar a Barcelona. Però va arribar Franco i es va empassar dos anys de mili. Jo tenia tres anyets quan el vaig veure tornar i abraçar-se amb la meva mare… Franco era un tirà, i jo volia plantar-li cara, contestar-li…

Com?

Afiliant-me al carlisme! M’ho va descobrir un col·lega del taller de planxista, en Luis, de la meva mateixa edat, 14 anys: cridàvem, Rambla avall: “ Separació Església- Estat!” i altres consignes contra el règim.

De debò? I no els detenien?

No. Franco tolerava el carlisme, al qual va robar els seus símbols al decret d’ unificació del 1937 entre falangistes i requetès.

Requetès?

Són els carlins en armes. Franco els va sacrificar en primera línia durant la guerra: els nois del Terç de la Mare de Déu de Montserrat, catalans la majoria, van anar caient…

Es va fer carlí per antifranquista?

Sí, eren les úniques files des d’on menys­prear Franco. Quina altra oposició hi havia? No sabia de socialistes, comunistes… Col·legues carlins s’atonyinaven amb falangistes…

Va fer servir la violència?

Mai! Formàvem uniformats, desfilàvem, vetllàvem el Crist de Lepant a la catedral de Barcelona, anàvem en processons a Montserrat… I després d’allò de Montejurra no se’ns va legalitzar per a les eleccions del 1977, allò ens va enfonsar…

Quins símbols distingeixen el carlisme?

La creu de Sant Andreu, en forma d’aspa, i la boina vermella.

I el seu lema: “ Déu, Pàtria, Rei”.

Pàtria entesa com el teu poble, la teva terra! Consigna del primer carlisme del segle XIX, reformulada als setanta per Carles Hug.

Rival de Joan Carles I, com a pretendent carlí.

Ens hauria anat més bé amb un rei com Carles Hug! Home cultíssim, va defensar el socialisme autogestionari i federalista, amb respecte a la identitat de cada regió.

El carlisme és socialista i federalista?

Confederalista: cada regió d’ Espanya és sobirana per pactar amb les altres des de la seva sobirania. Espanya és nació de nacions!

Són independentistes, llavors?

Independentistes… transitoris: només l’estoneta que triguin a confederar-se democràticament els pobles d’ Espanya. L’actual procés independentista català ens disgusta perquè és finalista, no un pont cap a la con-fe­deració! No és raonable, com tampoc no ho és el nyap autonomista actual.

Els carlins sempre descol·locant-se…

Tenim 183 anys d’existència! I sempre en defensa dels humils contra abusos de centralistes, acaparadors, funcionaris i militaristes. I no des del marxisme, sinó des del sentit comú! I els polítics no atenen les raons de la ciutadania: les Espanyes s’han de confederar. I jo no he deixat mai ni deixaré de ser i sentir carlí!

De què seria capaç pels seus ideals?

Ho dic als companys: si pel fet que algú tornés a enfonsar-me el crani aconseguíssim que la gent comencés a escoltar-nos, endavant, aquí teniu el meu pobre crani!