L’Onze. Informació local. Caldes de Montbui

22/04/2017

Albert Sallent

La Biblioteca ha acollit aquest divendres la presentació del llibre La democràcia després de la dictadura. El Partit Carlí a la comarca d’Osona durant la Transició Democràtica. La sala d’actes de la Biblioteca ha quedat plena per escoltar l’autor, Jaume Campàs, acompanyat pels historiadors Josep Maria Solé i Sabaté i Josep Rovira i Cullell.

La presentació del llibre ha començat amb un repàs de la història del Carlisme des dels seus inicis fins a la transició, a càrrec del professor de la UAB Josep Maria Solé i Sabaté. Durant l’explicació el mateix historiador ha desmuntant les idees preconcebudes sobre el moviment i ha posat de relleu la falta de recerca historiogràfica. El següent en parlar ha estat Josep Rovira, historiador local de Centelles, que ha parlat de Salvador Campàs, pare de l’autor i un dels protagonistes del llibre. El darrer en fer-ho ha estat el propi autor, fent cinc cèntims de la seva obra.

El llibre és resultat de cinc anys de recerca, des del 2012 fins al 2017, i pretén fer una aportació a l’estudi de la transició democràtica a Osona. L’autor explica aquest període través de dues figures fonamentals del Carlisme de la comarca: Pere Rierola, primer alcalde carlí de la democràcia, i Salvador Campàs, mestre de l’escola de Centelles, dos exponents del carlisme antifranquista. Editat per l’ajuntament de Centelles i el de Sant Pere de Torelló, de ben segur que farà servei als estudiosos de la matèria i als curiosos de la història.