Diari de Tarragona

19/10/2018

Víctor M. Cevera

Referent a l’article de Maribel Millan sobre els monuments del Terç de Nostra Senyora de Montserrat, a Vilalba dels Arc voldria fer unes observacions. No entenc que aquests monuments estiguin inclosos en el Cens de Simbologia Franquista del Memorial Democràtic, quan els carlistes mai es van identificar amb el règim franquista, sinó que va ser el règim el que, sempre, va voler, de cara la galeria identificarlos amb ell. Com deia Hilari Raguer, la Guerra Civil va ser com una navalla esmolada, sobre la qual no et pots asseure, sinó que t’has de decidir cap a una banda o cap a l’altra, i, així, persones o grups que la vigília del cop militar eren bons amics es van trobar l’endemà combatent-se a mort. El llavors cap del carlisme català, el vallenç Tomàs Cayla, que sempre havia estat en contra del cop d’Estat, finalment va acabar afusellat pels republicans.

Que aquestes pintades porten la firma d’Arran poc diu a favor seu. Aquests són els que volen construir una Catalunya lliure i independient?, apanyats estem.